L’altra ràdio celebra el Dia Mundial de la Ràdio, el dimarts 13 de febrer de 2018, a les 19 hores, a la sala Jacint Verdaguer de l’Ateneu Barcelonès, al carrer Canuda núm. 6 de la ciutat de Barcelona. Es van enregistrar dues hores de programa cara al públic amb la presència de destacades personalitats, periodistes i artistes. Els espais es van emetre els dijous 15 i 22 de febrer, a les 22 hores (https://www.youtube.com/watch?v=t7ExmFRfh9U)
L’acte va servir per premiar la trajectòria professional de Luis Segarra, al capdavant de Guía de la Radio durant 20 anys. El director de la Corporació RTVE a Catalunya, Carles González, li va lliurar el trofeu de reconeixement de L’altra ràdio, Cocodril Club i la ràdio barcelonina. Aquests dos programes van presentar el seu manifest a favor de la creació d’un Museu de la Ràdio a la ciutat de Barcelona (https://altraradio.cat/formulari.html). La tinenta d’alcaldessa de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, va rebre el Manifest de mans del director de l’Observatori de la Ràdio de la UAB, Josep Maria Martí, i es va comprometre a traslladar la proposta als responsables de cultura del govern municipal. Jordi Margarit, president de Ràdio Associació de Catalunya va anunciar que, si es crea el Museu de la Ràdio, posa a la seva disposició tot l’arxiu sonor dels programes presentats als Premis RAC.
Hi van participar: Laia Ortiz, tinenta d’alcaldessa de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona; Carles González, director de la Corporació RTVE a Catalunya; Neus Bonet, Degana del Col·legi de Periodistes; Jaume Serra, director de Ràdio Barcelona i SER Catalunya; Jordi Margarit, director adjunt de RAC1 i president de Ràdio Associació; Sergi Vicente, director de Beteve; Vicenç Sanclemente, sots-director de Ràdio 4; Enric Frigola, coordinador de Ràdio Estel; Josep Maria Martí, Director de l’Observatori de la Ràdio de la UAB; Josep Pitarch, Cap de la Unitat de Cultura i Esports de la ONCE; Marga Lluch, directora del programa Més que esports de Ràdio 4; Albert Malla, director del programa Cocodril Club de Ràdio Marca; Xavier Garcia, tècnic de so de RNE a Catalunya; Oleguer Forcades, director Sants 3 Ràdio; Alba Legide, de Boca Ràdio; Ricard Faura, Ponent de Ciències i Tecnologia de l’Ateneu Barcelonès; Susanna Tavera, catedràtica en Història Contemporània a la UB; Luis Segarra, de Guía de la Radio; Anna Pérez, mestra de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer; Pitu Martínez, col·laborador de L’altra ràdio a l’escola; Miquel Àngel Sàez, president de la Federació Catalana de Radioaficionats; Manel Vàzquez president de la Unió de Radioaficionats de Catalunya (URCAT); Eduard Garcia-Luengo, del Radio Club La Salle; Toni Moyano de l’Associació de Radioaficionats Minusvàlids Invidents de Catalunya; Francsico Rubio, president d’honor de l’Associació DX Barcelona. El grup de rumba mestissa Alma de Boquerón va interpretar quatre temes.
Manifest en favor de la creació d’un Museu de la ràdio
Els programes L’altra ràdio (1980) i Cocodril Club (1993) demanen la creació d’un Museu de la Ràdio a Barcelona. Un centre didàctic i lúdic dedicat a preservar la memòria sonora del mitjà radiofònic, a la construcció d’un relat històric dels seus professionals i al foment de l’ús del llenguatge sonor, com una eina expressiva i creativa.
Les set grans línies d’acció del centre podrien ser:
– La recopilació del material sonor: programes, “podcasts”…
– La personificació de la història mitjançant els grans noms de la ràdio.
– La difusió de l’ús del llenguatge sonor com un element més de l’expressió i la creativitat dels ciutadans del segle XXI.
– El recull arqueològic del material tècnic: receptors antics i aparells de baixa o alta freqüència.
– La història de la ràdio i de la distribució de l’àudio a Internet i la telefonia mòbil com a mirall dels canvis a la societat.
– L’aplicació de la intel·ligència artificial a la ràdio i la difusió de l’art sonor contemporani.
– La promoció de la radioafició.
Aquesta petició es fonamenta en la gran tradició que té la ràdio a Catalunya i la seva contribució notable a l’ús de la llengua catalana. La primera emissora privada de l’Estat és Ràdio Barcelona EAJ-1 (1924). Ràdio 4 i Ràdio Olot ofereixen tota la programació en català des de 1976. Les deganes de les emissores municipals són Ràdio Arenys i Ràdio Rubí (1979). La primera ràdio lliure va sorgir a Barcelona (1979), Ona Lliure. Ràdio Ràpia (1990) del CEIP Sant Domènec de la Ràpita, a Santa Margarida i els Monjos, és l’emissora escolar més antiga. A Internet, dins de Ravalnet (1998), la xarxa ciutadana del Raval de Barcelona, immediatament s’hi van produir projectes com la ràdio del CEIP Drassanes i Ravalmedia.
Barcelona, 13 de febrer de 2018, Dia Mundial de la Ràdio