El mestre i informàtic Joan Homar, de l’Associació Catalana per a la Telemàtica Educativa (ACTE) a la seva secció de L’altra ràdio de Ràdio 4, el dimecres 1 de juny i el diumenge dia 5, recorda el Digitext de L’altra ràdio i fa arqueologia digital en haver-ne recuperat alguns, que es poden veure a You Tube.
Digitext per a Spectrum de 1987, amb adreces d’emissores internacionals.
Digitext per a Spectrum de 1987 “Llistes 2”, amb informació de les emissores horàries.
Digitext per a Spectrum del 10 d’abril de 1988, informació sobre radiodifusió internacional
Digitext per a Spectrum del mes de maig de 1988, amb la programació de Ràdio 4
Digitext per a Spectrum del dia 8 de maig de 1988, amb informació sobre emissores internacionals https://youtu.be/aSc9OvgNQ-c
El Digitext de L’altra ràdio va ser la primera revista digital telemàtica en llengua catalana. Es va començar a emetre per Ràdio 4 ara fa 36 anys, el maig de 1986. El Digitext era un servei del programa que permetia enviar informacions escrites als usuaris d’ordinadors domèstics, mitjançant la freqüència modulada. En el temps aproximat d’un minut es radiava el programari que els oïdors, bé fos directament del seu receptor o enregistrant-lo prèviament en un casset, havien de carregar en el seu ordinador domèstic Spectrum, Commodore, MSX i Amstrad. Entre maig de 1986 i juny de 1990 es van emetre un centenar de Digitext, el que va suposar haver transmès unes dues mil pantalles d’ordinador o planes digitals amb informació relacionada amb la radiodifusió internacional, les telecomunicacions i Ràdio 4.
En Joan Homar explica seguidament com recuperar antigues cintes de casset amb enregistraments per a ZX Spectrum, Commodore 64, MSX o Amstrad.
Opció 1
Disposar d’un ordinador de l’època (que funcioni), reproduir la cinta i enregistrar la pantalla del TV
Opció 2
Fer servir eines actuals digitals, des d’un ordinador personal
Capturar l’àudio de la cinta i convertir-lo a format digital. MP3 no és el millor format. Preferible WAV o VOC (un format de les antigues plaques SoundBlaster).
Qualitat Mono, 8 bits i 44100 Mhz.
Es pot ajustar el volum o netejar l’àudio amb Audacity (Windows, Linux, Mac)
Convertir àudio a format digital per a l’emulador. En el cas del ZX Spectrum TZX, TAP o Z80. Hi ha eines antigues com Maketzx (Linux, Amiga, Windows, MSDOS).
https://worldofspectrum.org/tools/utilities
Reproduir en un emulador per a ZX Spectrum com FUSE (Windows, Linux, Mac i altres)
http://fuse-emulator.sourceforge.net/
Mentre es reprodueix fer una captura de la zona de la pantalla (vídeo).
Vokoscreen NG (Windows, Linux) genera fitxers petits i de bona qualitat
https://linuxecke.volkoh.de/vokoscreen/vokoscreen.html
Si cal editar el vídeo per retallar alguna cosa o posar-li títol, subtítols i efectes
ShotCut (Linux, Windows, Mac)
L’altra ràdio es pot escoltar a Ràdio 4. En FM, TDT o per Internet, al web de RTVE http://www.rtve.es/alacarta/audios/programa/rne_rne4-live/1712438/
Al satèl.lit Hotbird 13B, a 13E, per 12.303 V SR 27500 DVB-S2/8PSK FEC 3/4.
Al satèl·lit Astra 1M, a 19.2E, per 11.6265 V SR 22000 DVB-S/QPSK FEC 5/6.
A la carta trobareu els programes ja emesos al web de RNE http://www.rtve.es/podcast/radio-4/laltra-radio i el dos últims espais al web del programa http://www.altraradio.cat